Hujšanje in upočasnitev presnove

Hujšanje se lahko pri ljudeh, ki imajo velik kalorični deficit, tudi ustavi. To se zgodi lahko po dolgem času, ko je sicer oseba zelo uspešno izgubljala kilograme več mesecev, nato pa se iznenada izguba maščobe ustavi. Hujšanje je doseglo plato. Eden izmed razlogov za to je, da smo že izgubili toliko kilogramov, da telo ne potrebuje več toliko hrane, kot jo vnašamo. To se zgodi, ko nismo sproti prilagajali jedilnika.

Hujšanje

V tem primeru se bo hujšanje nadaljevalo, če nekoliko bolj znižamo dnevni vnos hrane. Druga možnost pa je prav nasprotna tej, ki smo jo pravkar omenili. Lahko se zgodi tudi to, da se telesu metabolizem upočasni. Hujšanje, ki traja več mesecev, namreč močno upočasni presnovo in na določeni točki ta postane tako počasna, da telo neha porabljati lastno maščobo. V tem primeru ni potrebno obupati. Največkrat pomaga to, da vzamemo teden ali dva pavze, tako da hujšanje popolnoma prekinemo.

V tem obdobju poskrbimo, da povečamo vnos kalorij, tako da smo nekje na meji vzdrževanja telesne teže. Tako bo telo dobilo signal, da ni potrebno več zganjati paniko, ker je premalo hranil v telesu in presnova se bo nazaj pohitrila. Ko se bomo torej vrnili na hujšanje s kaloričnim deficitom, bo izguba maščobe stekla naprej. Zanimivo pa je omeniti, da se veliko ljudem zgodi celo to, da v času, ko imajo pavzo od hujšanja, že takrat izgubijo precej maščobe.

Kadar se torej hujšanje zaustavi, ni nujno, da je potrebno dodatno zmanjšati vnos hrane, ampak prav nasprotno, za krajše obdobje ga povečamo, zato da se presnova nazaj pospeši.

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !