Baldrijan: Zgodovina in uporabnost

BaldrijanRastlina, ki so jo v 16. stoletju uporabljali kot parfum je v poznejšem času postala del farmacije kot prehransko dopolnilo pripravljeno iz korenin rastline, čeprav so jo kot zdravilo uporabljali že v času antične Grčije in Rima. Prehransko dopolnilo se več ali manj priročno pakira v kapsulah, ki jih potem lažje zaužijemo.

Hipokrat in kasneje Galen sta ga predpisovala kot sredstvo za nespečnost. Zaradi njegove zgodovinske uporabe (kot pomirjevalo in za zdravljenje migrene) ga z manjšimi izboljšavami v medicini uporabljajo še danes.

Baldrijan se uporablja za nespečnost in druge motnje. Kot pomirjevalo proti stresu, histeriji, razdražljivosti.

Neželeni stranski učinki

Vir ne navaja neželenih učinkov, vsaj pri normalni uporabi ne. Drugače pa lahko velika količina povzroči bolečine v trebuhu, apatijo, občutek duševne otopelosti ali blage depresije.

  • Share/Bookmark


3 odgovorov v “Baldrijan: Zgodovina in uporabnost”

  1. Mato pravi:

    Zanimivo kako se ta stara zdravila spet uporabljajo.. Baldrijan je uporabljana še moja pra babica. Očitno se vračamo nazaj k naravi, upam da bomo v skladu s tem trendom tudi več naredili zanjo.

  2. Zdravje pravi:

    tukaj dobite več informacij na to temo baldrijan

  3. Zdravje » Arhiv Bloga » Baldrijan – naravno in varno. pravi:

    [...] Baldrijan, ki ga poznamo tudi pod drugimi imeni je naravno zelišče, ki je znano po tem, da ima učinek uspavala. Tradicionalna kitajska in indijska medicina pa priporočata baldrijan za zdravljenje nespečnosti. Mnoge študije so pokazale učinkovitosti baldrijana, zlasti v povezavi z šentjanževko. baldrijan [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !