Vitamini

Vitamini so organske snovi, potrebne za normalno delovanje našega organizma. Izraz vitamin izvira iz dveh latinskih izrazov : »vita« = življenje in »amin« = dušik vsebujoči. Odkrili so jih v 19. stoletju, danes pa je o njih že veliko raziskanega.

Naše telo samo ne more proizvajati vitaminov, le nekatere med njimi priozvede v manjši količini iz provitaminov (A, B, D, K). Većino vitaminov zaužijemo in nadomeščamo s hrano, zato je toliko ponavljani slogan »uživajte pestro in uravnoteženo prehrano« na mestu. Kadar je hrana uravnotežena, dodatek vitaminov v obliki pripravkov ni potreben.

TELO NUJNO POTREBUJE 13 VITAMINOV:

· Vitamin A (retinol)
· Vitamini B (B1-tiamin, B2 –riboflavin, B3–niacin ali niacinamid ali nikotinska kislina ali nikotinamid, B6 –piridoksin, B12 -kobalamin, B9 –folna kislina ali folacin ali folat, B5 –pantotenska kislina ali pantenol, in biotin)
· Vitamin C (askorbinska kislina)
· Vitamin D (kalciferol)
· Vitamin E (tokoferol)
· Vitamin K (filokinon)

Nekateri vitamini so vodotopni (B, C), njihova presnova in izločanje sta hitri, to pa pomeni, da jih je potrebno redno nadomeščati z ustrezno prehrano ali vitaminskimi dodatki. Vitamini, ki so topni v maščobah (A, D, E, K), se v telo vsrkajo z maščobami in jih telo lahko shrani. Njihova presnova je počasnejša, ob pomanjkljivem vnosu v telo jih organizem nadomešča iz zalog.
PROVITAMINI so predstopnja vitaminov, torej snovi, ki se šele v telesu pretvorijo v vitamine (betakaroten→vitamin A).

vir

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !