Artroza: Bolečine je mogoče omiliti

Nekateri sklepi človeškega telesa (denimo kolenski) so bolj podvrženi razvoju te nadvse neprijetne bolezni, ki lahko človeku močno zmanjša kakovost življenja in zoper katero še zmeraj ni zdravila. A čeprav artroze ni mogoče pozdraviti, je mogoče, če se nanjo pravočasno odzovemo, preprečevati njeno zaostrovanje. Če se na artrozo pravočasno in ustrezno odzovemo, je mogoče bolečine zmanjšati, gibčnost sklepov za zboljšati. Zato vam morebiti prav pride nekaj praktičnih nasvetov, s katerimi boste lahko omilili neprijetne težave, ki jih povzroča artroza.

Znebite se odvečne teže

Vsak odvečen kilogram telesne teže, še zlasti nabran na kolkih, obremenjuje sklepe, povzroča bolečine in povečuje nevarnost, da človek zboli za artrozo. Če denimo nekdo tehta za petino več od idealne teže, mu grozi celo dvakrat večja nevarnost artroze kolena. Zato pazite, kako se hranite, in si prizadevajte za idealno telesno težo.

Bodite čim bolj aktivni, vendar previdno

Če vas pestijo bolečine zaradi artroze, je pomembno počivanje, vendar je enako pomembna tudi telesna aktivnost. Zato se je treba čim pogosteje ukvarjati s športnimi aktivnostmi, torej s plavanjem, trekingom/hojo, kolesarjenjem, tai-chijem in podobnim gibanjem, ki ne obremenjuje sklepov. Izogibati pa seje treba tenisu, nogometu, teku ali skvošu, ker so sklepi pri teh športnih disciplinah izpostavljeni rtroza pomeni kronične degenerativne, nevnetne spremembe v sklepih zaradi obrabe, poškodb ali bolezni, najbolj pa prizadene starejše ljudi, in sicer ženske bolj kot moške. Degenerativne spremembe povzročajo nastanek novih kostnih poganjkov ali bul v sklepih.
velikemu naprezanju. Vaje in športne aktivnosti za krepitev mišic so praviloma možne le, če spoštujemo tri pomembna pravila: obremenitev ne sme biti pretirana (uporabite le lažje uteži), razdalje pri teku ne smejo biti predolge in vaj in gibov ne smemo prevečkrat ponoviti.

Izogibajte se hladu

Zmeraj seje dobro zaščititi pred nizkimi temperaturami. Ko je hladno, si je nujno nadeti rokavice, obleči debelejše nogavice in si ogrniti šal. Celo zdravi sklepi so pri nizkih temperaturah togi, ta togost pa je izrazitejša, če so zaradi bolezni poškodovani.

Toplota je blagodejna

Tople kopeli za roke in noge spodbujajo kroženje krvi. Z njimi omogočimo boljšo gibčnost sklepov.

Kopriva – zdravilo naših babic

Koprive sicer pečejo, vendar pri artrozi pomagajo. Pospešujejo namreč prenos hranljivih snovi in odstranjevanje toksinov in odpadnih snovi iz organizma. List koprive tudi v strokovnih krogih priporočajo za zdravljenje artroze in revmatoidnega artritisa.

Z refleksno terapijo zoper bolečine

Pomagajo lahko tudi nekatere oblike masaže. Refleksologija denimo priporoča 30-sekundno masiranje mišic med palcem in kazalcem. Z njim bi morala bolečina popustiti.

Pravi položaj za šofiranje

Izredno pomemben je položaj telesa. Ko se vozimo, morajo biti stegna visoko na sedežu, kolena pa nikoli povsem iztegnjena – in sicer niti ob zaviranju ali menjavanju prestav.

Stres škoduje sklepom

Stres prizadene celoten organizem, torej tudi sklepe. Zato vsak dan najdite kaj časa za sprostitev: ob sprostitvi uma se bodo sprostile tudi mišice.

Izogibajte se nepravilnim gibom

Pazite, kako se pripogibate, kako dvigujete težje stvari, kako prečkate ovire. Izogibajte se nenaravnim sunkovitim premikom trupa in pripogibanju brez upognitve noge v kolenu – s tem boste hrbtenico obvarovali poškodb.

Spati je treba v pravilnem položaju

Tudi spanje vpliva na stanje sklepov. Optimalni položaj telesa za spanje je ležanje na hrbtu. Ležanje na trebuhu pomeni napor za hrbtenico.

Zgornji rob zaslona v višini oči

Posebno obremenitev za sklepe pomeni delo pri računalniku. Ta bi moral biti na delovni (pisalni) mizi, ki je nižja od jedilne mize, in ko sedimo vzravnani (vrat in glava sta v liniji s hrbtenico) za njo in računalnikom, bi moral biti zgornji rob monitorja v višini naših oči.

Telefoniranje

Slušalke ne bi smeli nikoli držati med ramenom in glavo in med telefoniranjem z rokami kaj početi. V takšnem položaju namreč obremenjujete mišice in vretenca vrata in ramen.

Da bi bil trebuh v formi

Vsak dan je treba narediti vrsto vaj za trebušne mišice. Čvrste trebušne mišice so dobra podpora hrbtenice.

Bolečine v spodnjem delu hrbta

Če imate bolečine v spodnjem delu hrbta, je za sedenje težko doseči udoben položaj.

Hišna dela

Med opravljanjem hišnih del se dogajajo nesreče zaradi nepravilnega pripo-gibanja in nepotrebnega naprezanja telesa. Zato priporočilo: pri sesanju prahu uporabljajte teleskopski držaj sesalnika, da bi bil gornji del telesa ves čas vzravnan.

Pokončna drža

Če dolgo stojite, skrbite za to, da imate noge ves čas rahlo upognjene. Nogi naj se izmenično naslanjata na nekaj višjega.

Beljakovine kot pomoč

Redno uživajte mleko, mlečne izdelke in jajca. V njih je veliko beljakovin živalskega izvora z ugodnim vplivom na kosti in sklepe.

Včasih je bolje z dvigalom

Vzpenjanje po stopnicah in tudi sestopanje dodatno obremenjujeta boleče sklepe nog. Žrtve artroze v kolenih ali sklepih stopal bi morale uporabljati dvigalo.

Pravilno sedenje

Na položaj nog je treba paziti tudi med sedenjem. Nikar ne sedite prekrižanih nog, ker to škoduje kolenom in upočas-njuje krvni obtok. Pri sedenju naj bodo noge v rahlo povišanem položaju.

Vložki po meri

Ena osnovnih stvari je nošenje ustrezne obutve. Priporočljivo je nošenje obutve z vložki, izdelanimi po meri.

Pravilno vstajanje

Ob vstajanju iz sedečega položaja se z rokami zmeraj oprite na naslon. Tako boste razbremenili sklepe in hrbtenico.

  • Share/Bookmark


En odgovor v “Artroza: Bolečine je mogoče omiliti”

  1. Nevenka pravi:

    Problem je da se nekatere stvari tako izključujejo.. recimo topla kopel je dobra za eno stvar ampak ni priporočljiva za drugo in tako dalje.. Isto je pri živilih. Nekaj je dobro za eno stvar, nekaj za drugo.. Informacije so nekje takšne, nekje drugačne.. kaj je zdaj res in kaj ni? :S

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !